Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z czerwojen soczewicy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica 250 g
woda 1/2 l
marchewka 300 g
cebula 2 sztuki
olej 3 łyżki
masło 50 g
jajko 3 sztuki
sól
pieprz
czosnek 2 ząbki
imbir starty 2 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
kardamon 1 mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z czerwojen soczewicy

Kroki postępowania

1
Soczewicę płuczemy na sicie, następnie zalewamy zimną wodą i gotujemy na malutkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica całkowicie się rozpadnie. Zajmie to mniej więcej godzinę.
Krok 1 - Pasztet z czerwojen soczewicy foto
2
Marchew trzemy na jarzynowej tarce, a cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę (można zrobić to w rozdrabniaczu). Warzywa wrzucamy na patelnię z olejem i roztopionym masłem, posypujemy odrobina soli, mieszamy i dusimy pod przykryciem, na maleńkim ogniu przez ok. 60 minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i świeżo starty imbir, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Krok 2 - Pasztet z czerwojen soczewicy foto
3
Soczewicę łączymy z warzywami i całość przecieramy przez sito lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy kardamon, kurkumę i pieprz ziołowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (doprawiamy dość mocno, bo po upieczeniu pasztet będzie delikatniejszy w smaku). Na samym końcu dodajemy jajka. Możemy je roztrzepać widelcem w miseczce, ale jak chcemy, żeby pasztet był bardziej puszysty, to do masy dorzucamy żółtka i sztywną pianę ubitą z białek.
Krok 3 - Pasztet z czerwojen soczewicy foto
4
Mieszamy i przekładamy do blaszki keksowej wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut
Krok 4 - Pasztet z czerwojen soczewicy foto
5
Pasztet z czerwonej soczewicy
Krok 5 - Pasztet z czerwojen soczewicy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 30.07.2012 14:53
Oryginalny przepis :)
mewilla 15.05.2012 10:44
super
Andysz 19.04.2012 11:41
uwielbiam pasztety ale takiego jeszcze nie robiłem:)
caralajna 19.04.2012 06:21
bardzo lubię wegetariańskie pasztety
Monika78 18.04.2012 21:23
ciekaw przepis... bardzo lubie soczewice, ale pasztetu jeszcze nie jadlam :)
Koper 18.04.2012 19:57
*Ewa, tylko niestety zielona nie rozpadnie się tak fajnie podczas gotowania
sylwia / sytofala 18.04.2012 17:16
samo zdrowie :)
Ewa104 18.04.2012 15:54
Super.Co prawda akurat dziś kupiłam zieloną soczewicę,ale chyba się skuszę i zrobię.
EWI 18.04.2012 15:45
podoba mi się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak