Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogaliki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 30 g
woda 400 ml
jajko 1 szt
sól do smaku
mąka 70 dag
masło 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki

Drożdże rozkruszamy do miski, zalewamy lekko ciepłą wodą i mieszamy do ich rozpuszczenia się. Dodajemy jajko, sól i prawie całą ilość mąki. Wyrabiamy, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek miski.Ciasto wykładamy i rozwałkowujemy Masło kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na jednej połowie ciasta. Przykrywamy drugą połową, dociskamy i sklejamy brzegi Rozwałkowujemy na prostokąt składamy na trzy warstwy, i wkładamy do lodówki na 20 minut. Ponownie rozwałkowujemy, składamy w taki sam sposób jak poprzednio i do lodówki na ok 15 minut Dzielimy ciasto na pół. Drugą połowę wkładamy do lodówki. Rozwałkowujemy Wycinamy trójkąty i smarujemy roztopionym masłem. Zwijamy Rogaliki układamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy rogaliki rozmąconym z wodą jajkiem.pieczemy w temp 220*c ok 10 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewka1978 18.04.2012 12:51
Zachęcający przepis
aga130982 18.04.2012 12:28
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak