Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczki -bajaderki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dżem porzeczkowy 20 dkg
czekolada gorzka 20 dkg
masło 12.5 dkg
herbatniki 10 dkg
rum 30 ml
wiórki kokosowe 2 dkg
rodzynki garść
kakao 4 łyżki
nutella 4 łyżki
mleko 0.5 szklanki
cukier 0.5 szklanki
orzeszki ziemne 2 siekane

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczki -bajaderki

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Ciastka pokruszyć na drobne kawałeczki. Mleko wlać do rondla i zagotować razem z masłem, cukrem oraz kakao i lekko przestudzić. Następnie dodać do niego pokruszone ciastka, dżem z czarnej porzeczki, nutellę, dodać sparzone rodzynki, wlać rum i wszystko dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników ugnieść ręcznie kule i obtoczyć je w części tłuczonych orzeszków ziemnych i wiórek kokosowych (pozostałą część pozostawić do posypania na samym końcu). Wszystko wstawić do lodówki na 60 minut, po czym wyciągnąć i wyłożyć na talerz. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną polać tylko górę schłodzonych bajaderek, po czym posypać je pozostawioną częścią orzeszków ziemnych i wiórek kokosowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 09.02.2015 05:10
świetny przepis
Kekerboom 18.04.2012 11:19
pycha
anja3107 18.04.2012 11:11
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak