Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka arabska

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 200 g
groszek 1 puszka
rodzynki 3/4 szkl.
migdały 3/4 szkl.
pierś z kurczaka 1 szt.
pomarańcza 2 szt.
miód 1 łyż.
sok z cytryny 1 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oliwa 3 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka arabska

Kroki postępowania

1
Rodzynki namaczam w gorącej wodzie odstawiam na 5 minut, odcedzam. Migdały zalewam gorącą wodą, obieram ze skórki i drobno kroję. Mięso z kurczaka kroję w kostkę i podsmażam na oliwie.
Krok 1 - Sałatka arabska foto
2
Groszek odsączam z zalewy. Pomarańcze myję, obieram ze skórki, dzielę na cząstki, usuwam błonkę. Każdą cząstkę kroję na kawałki. Sok, który wypłynął w czasie krojenia zlewam do miseczki, dodaję do tego sok z cytryny, olej, sól, pieprz i miód do smaku. Mieszam wszystko na jednolity sos. Ugotowany i ostudzony ryż, rodzynki, migdały, pomarańcze, groszek, kurczaka i koperek przekładam do miski, mieszam dokładnie.
Krok 2 - Sałatka arabska foto
3
Zalewam to sosem, delikatnie łączę. Wstawiam do lodówki na kilka minut i podaje.
Krok 3 - Sałatka arabska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 25.07.2012 22:46
ciekawy przepis
Justyna28 18.04.2012 11:50
bardzo fajna:)
suzana 18.04.2012 11:09
pyszna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak