Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziane żurawiną kacze piersi

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kacze piersi 2 duże ze skóra
olej rzepakowy 4 łyżki
ocet 2 łyżki
miód 2 łyżki czubate
chili 2 szt suszone
słodko- ostry sos chili 4 łyżki
sól
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziane żurawiną kacze piersi

Kroki postępowania

1
Olej mieszamy z octem i miodem. Doprawiamy solą i sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Krok 1 - Nadziane żurawiną kacze piersi foto
2
Marynatą zalewamy oczyszczone kacze piersi. Wkładamy do lodówki na 24 godziny- w tym czasie kilka razy je obracamy.
Krok 2 - Nadziane żurawiną kacze piersi foto
3
Długim nożem robimy w każdej piersi kieszonkę na całej długości i nadziewamy mięso suszoną żurawiną. Piersi smażymy na mocno rozgrzanej patelni- skórką do dołu aż mięso się ładnie przyrumieni.
Krok 3 - Nadziane żurawiną kacze piersi foto
4
Odwracamy na drugą stronę i skórę smarujemy połową sosu chili. Po 5 minutach mięso znowu przewracamy, podlewamy ¼ szklanki wody i dusimy około 40 minut na wolnym ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Krok 4 - Nadziane żurawiną kacze piersi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 26.04.2012 07:42
to się im nadziało :o)
Beatris 18.04.2012 20:59
Dobre połączenie. Z chęcią bym skosztowała.
Monika78 18.04.2012 09:54
lubie zurawine i lubie kaczke... jak dla mnie swietne danie :)
owocówka 18.04.2012 08:59
mniam
anemon 18.04.2012 07:48
Bardzo apetycznie wyglądają, lubię mięso z dodatkiem owoców.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak