Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na zakwasie z otrębów pszennych

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na zakwas na żur:
otręby pszenne 5 dag
płatki owsiane 2 czubate łyżki
woda 200-250 ml
czosnek 1 duży ząbek
ziele angielskie 3 duże ziarna
pieprz ziarnisty 3-4 ziarna
Na żur:
cienkie białe kiełbaski 4 długie
marchew 1 duża
pietruszka 1 duża
ziemniak 1 duży
cebula 1 średnia
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 5 ziaren
sól
pieprz
jajko 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 duży
boczek 10 surowy bez kości
chleb na zakwasie skórka

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na zakwasie z otrębów pszennych

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy zakwas na żur:Płatki i otręby dobrze miksujemy. Zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz obrany ząbek czosnku, mieszamy. Na dnie słoiczka układamy skórkę chleba, wlewamy zakwas. Przykrywamy gazą i trzymamy przez około tydzień w temperaturze pokojowej- w tym czasie średnio 1-2 razy dziennie zakwas mieszamy. Po tym czasie- o ile zakwas jest już odpowiednio kwaśny, możemy go przetrzymywać w lodówce. Przygotowujemy żur: Kiełbasę zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty, zagotowujemy pod przykryciem.
Krok 1 - Żurek na zakwasie z otrębów pszennych foto
2
W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo. Zmniejszamy odrobinę ogień, dodajemy obraną i pokrojoną na 8-12 kawałków pietruszkę i marchew.
Krok 2 - Żurek na zakwasie z otrębów pszennych foto
3
Po 5 minutach dodajemy obranego i pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka.
Krok 3 - Żurek na zakwasie z otrębów pszennych foto
4
Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanej patelni, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, lekko solimy. Gdy ziemniaki zmiękną (mniej więcej po 8-10 minutach) wyciągamy pietruszkę, marchewkę i przyprawy, dodajemy podsmażony boczek z cebulką. Wlewamy przygotowany wcześniej zakwas na żur. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli ktoś lubi może wlać odrobinę śmietany.
Krok 4 - Żurek na zakwasie z otrębów pszennych foto
5
Podajemy w chlebku do żurku z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą i jajkiem. Jeśli ktoś lubi mocno gęste zupy, może żurek zaciągnąć odrobiną mąki pszennej.
Krok 5 - Żurek na zakwasie z otrębów pszennych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 02.03.2014 22:33
Wspaniale wygląda :-)
Ania84 15.11.2013 23:07
wspanialy a do tego jecsez tak podany - mniammm
babeczka007 04.09.2013 22:36
pyszności :)
Mati13 03.04.2013 21:02
taki żurek jest znakomity!
Janek 27.07.2012 20:58
uwielbiam:D
pacpaw 26.04.2012 07:41
ja wczoraj robiłem żurek, ale niestety na torebce :/
owocówka 18.04.2012 08:59
je się go oczami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak