Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chruściki drożdżowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
mleko 1/2 szkl
drożdże 1 kost
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
sól 1/2 łyżki
woda 1 (chłodna, przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Chruściki drożdżowe

Do mleka wsypać cukier, podgrzać. Dodać pokruszone drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać jajka i żółtka oraz sól. Dodać wyrośnęte drożdże, ugniatając dolewać wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na pół godz w ciepłe miejsce. Rozwałkować ciasto, wycinać romby o boku 5-6cm, w środku zrobic nacięcie. Przez dziurkę przepleść jeden koniec chrusta. Smażyć z obu stron na głębokim oleju 1 min. Oprószyć pudrem lub polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 05.02.2014 23:32
pyszności na talerzu :)
Iwusia 26.10.2013 20:27
fajny pomysł na ten chruścik :)
adelajda 17.07.2013 15:51
lubię takie
caralajna 14.07.2013 07:10
ciekawy pomysł
anemon 20.07.2012 08:07
Na drożdżach jeszcze nie robiłam, a wyglądają bardzo smacznie.
Karolcia12 17.04.2012 21:47
pyszności, dawno ich nie jadłam
zoldiar 17.04.2012 20:47
smak mojego dzieciństwa..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak