Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska plecionka - ciasteczka z ciasta francuskiego

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op
cukier brązowy
jajko 1
Cynamon mielony Prymat opcjonalnie

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska plecionka - ciasteczka z ciasta francuskiego

Kroki postępowania

1
Ciasto francuskie kroję za pomocą noża do pizzy na jednakowe centymetrowe paski (pomagam sobie linijką).
Krok 1 - Francuska plecionka - ciasteczka z ciasta francuskiego foto
2
Układam koło siebie 5 pasków, kolejne przeplatam tak, by powstała plecionka: podnoszę do góry parzyste paski...
Krok 2 - Francuska plecionka - ciasteczka z ciasta francuskiego foto
3
...kładę poziomo kolejny pasek, odcinam wystający kawałek...
Krok 3 - Francuska plecionka - ciasteczka z ciasta francuskiego foto
4
...odkładam z powrotem parzyste paski i podnoszę nieparzyste, na których znów kładę kolejny pasek ciasta. I tak do wykończenia ciasta.
Krok 4 - Francuska plecionka - ciasteczka z ciasta francuskiego foto
5
Powstałą plecionkę kroję na mniejsze części wielkości ciastek.
Krok 5 - Francuska plecionka - ciasteczka z ciasta francuskiego foto
6
Układam ciastka na papierze do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję brązowym cukrem. Można posypać także cynamonem.
Krok 6 - Francuska plecionka - ciasteczka z ciasta francuskiego foto
7
Piekę ciasteczka na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 175st.C (ok. 15minut). Odstawiam upieczone do wystudzenia.
Krok 7 - Francuska plecionka - ciasteczka z ciasta francuskiego foto
8
Przygotowane w ten sposób ciasteczka pięknie się prezentują i smakują równie świetnie.
Krok 8 - Francuska plecionka - ciasteczka z ciasta francuskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 04.04.2013 22:28
super ciasteczka
Kuchareczka2 20.12.2012 15:22
super
KasiaK90 12.11.2012 19:42
no naprawde prezentują się bardzo apetycznie
rjustysia 11.06.2012 09:54
Wbrew przekonaniom, nie ma z tym zbyt dużo pracy, wiadomo, w minutę się ni zrobi, ale późniejszy wygląd na talerzu wynagradza trud :)
caralajna 17.04.2012 20:54
podziwiam za cierpliwość :)
motylwe 17.04.2012 20:21
jest trochę zabawy, ale efekt wart tego-pyszne
caffee_tea 17.04.2012 17:07
Fajny pomysł, na pewno spróbuje
stokrotka 17.04.2012 16:27
fajny pomysł
Justyna28 17.04.2012 15:17
ekstra:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak