Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta curry - azjatycka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula czerwona 1 kg
czosnek 1 główka
imbir świeży 100-150 g
olej z pestek winogron 1 szkl.
chili zielone 3-4 malutkie
pasta krewetkowa 2 łyżeczki
chili w płatkach 1 łyżeczka
liście limonki kaffir 2-3 szt.
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
kurkuma 3 łyżeczki
limonki 3 szt.
kolendra siekana 2 szkl.
sos rybny 1 łyżka
kumin 3 mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta curry - azjatycka

Z limonek otrzeć skórkę, zieloną kolendrę i liście limonki Kaffir przesiekać.
Cebulę, imbir, chili pokroić - obrać ząbki czosnku i wycisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i miksować, aż powstanie jednolita masa.

Gotową pastę curry można zapasteryzować w niewielkich sloikach lub zamrozić.
Jest super dodatkiem do dań azjatyckich - ryb, mięs, zup...
W stanie surowym można ją przechować w lodówce przez 7-10 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kd045 12.12.2015 11:51
Idealne dla mnie! ;)
paula99926 04.09.2012 11:20
wygląda super
Norgiusz 30.05.2012 13:17
muszę wypróbowac
Habibi 19.04.2012 00:06
Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak