Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lasagne

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron lubella 9 płatów
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 2% 1,5 szklanki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
mięso mielone 0.5 kg
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: lasagne

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez około 4 min. aby makaron trochę zmiękł. Należy zwrócić uwagę na to, żeby płaty się nie posklejały. Wyjmujemy je potem na talerze. Rozkładamy płaty osobno w taki sposób, żeby się nie posklejały.

Nadzienie: do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Robimy sos według wskazówek umieszczonych na opakowaniu i dodajemy go do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku, a następnie zdejmujemy z gazu.

Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i szybko mieszamy trzepaczką. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność tę powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, wówczas zdejmujemy go z ognia.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I kolejno makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20 min. W momencie gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do zjedzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.05.2012 23:06
Lubię to.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak