Przepis i sposób przygotowania na: lasagne
Nadzienie: do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Robimy sos według wskazówek umieszczonych na opakowaniu i dodajemy go do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku, a następnie zdejmujemy z gazu.
Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i szybko mieszamy trzepaczką. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność tę powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, wówczas zdejmujemy go z ognia.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I kolejno makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20 min. W momencie gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do zjedzenia.