Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Harissa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryczka chili 100 g
czosnek 6 ząbków
sól 30 g
kumin 30 g
kolendra 30 g
oliwa 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Harissa

Kroki postępowania

1
Z papryczek chili odcinam ogonki i oczyszczam z nasionek. Jeśli używam suszonych papryczek to po oczyszczeniu wkładam je do na 5 minut do gorącej wody i po tym czasie osaczam je i drobno kroję.
Krok 1 - Harissa foto
2
Czosnek drobno siekam lub przepuszczam przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie razem miksuję, aż do uzyskania gładkiej pasty.
Krok 2 - Harissa foto
3
Gotowa pastę przekładam do wysterylizowanego i suchego słoiczka i zakręcam szczelnie. Wkładam do lodówki. Pastę tę można stosować do potraw orientalnych oraz do doprawiania wielu zup, sałatek, surówek i sosów.
Krok 3 - Harissa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak