Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cypryjski chlebek pomarańczowy z sezamem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
sok pomarańczowy 2 szkl.
olej z pestek winogron 1/2 szkl.
miód płynny 2-3 łyżki
sól mała łyżeczka
sezam
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Cypryjski chlebek pomarańczowy z sezamem

Do soku pomarańczowego wlać miód i mieszać, aż się rozpuści. Dodać oliwę.
Wlać do miski i dosypać mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia - wymieszać, aż ciasto uzyska na tyle zwartą konsystencję, że da się uformować dość grube wałki - jak bagietki.
Każdy wałeczek obtoczyć w ziarnie sezamowym i ukośnie ponacinać (do połowy) ostrym nożem.
Piec w piekarniku nagrzanym do ok.200*C przez 30-40 minut - uważać, aby chlebków nie wysuszyć.
Podawać z masłem, miodem, dżemem lub twarożkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jordi 02.03.2013 23:22
super,kojarzy się z wakacjami
kala9287 08.01.2013 18:06
ma pani bardzo ciekawe pomysły :) pycha :)
Betka 24.05.2012 12:37
mniam mniam;)
gerdzik 01.05.2012 11:56
trzeba będzie spróbować
Habibi 18.04.2012 00:09
Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak