Truskawkowa pieczona Alaska

Truskawkowa pieczona Alaska

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

    1 szt
  • sok pomarańczowy

    2 łyżki
  • białka

    5 szt
  • cukier

    140 gram
  • lody truskawkowe

    600 ml
  • truskawki świeże

    175 gram
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Biszkopt (najlepiej o średnicy około 23cm) położyć w płaskim dużym naczyniu żaroodpornym i polać sokiem pomarańczowym.

rozgrzać piekarnik do temp. 240 stopni.

w czystej misce ubić białka na sztywną pianę. Wsypywać stopniowo cukier, nie przerywając ubijania, aż powstanie sztywna, lśniąca piana.

truskawki przeciąć na połówki.

Szybko wyłożyć lody na środku biszkopta i przykryć połówkami truskawek. Na wierzchu ułożyć pianę, pokrywając nią całkowicie lody. Piec w rozgrzanym piekarniku 3-5 minut, aż beza będzie złocisto - brązowa. Podawać natychmiast. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat