Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa pieczona Alaska

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt
sok pomarańczowy 2 łyżki
białko 5 szt
cukier 140 gram
lody truskawkowe 600 ml
truskawki świeże 175 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa pieczona Alaska

Biszkopt (najlepiej o średnicy około 23cm) położyć w płaskim dużym naczyniu żaroodpornym i polać sokiem pomarańczowym.

rozgrzać piekarnik do temp. 240 stopni.

w czystej misce ubić białka na sztywną pianę. Wsypywać stopniowo cukier, nie przerywając ubijania, aż powstanie sztywna, lśniąca piana.

truskawki przeciąć na połówki.

Szybko wyłożyć lody na środku biszkopta i przykryć połówkami truskawek. Na wierzchu ułożyć pianę, pokrywając nią całkowicie lody. Piec w rozgrzanym piekarniku 3-5 minut, aż beza będzie złocisto - brązowa. Podawać natychmiast. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak