Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni 2000 w maszynie do chleba 43Z011

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 80 g
mąka żytnia 430 g
miód 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
woda 330 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni 2000 w maszynie do chleba 43Z011

Kroki postępowania

1
Przygotowanie do pieczenie chleba rozpoczynam 2 dni wcześniej. Około godziny 18 wyjmuję uśpiony zakwas z lodówki (przepis „http://www.doradcasmaku.pl/przepis/218110/zakwas-chlebowy-2000-na-wieki.html”) i odmierzam 80g. Dodaję 50 gram mąki żytniej 2000 oraz 50 ml wody. Mieszam. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 4 godziny.
Krok 1 - Chleb żytni 2000 w maszynie do chleba 43Z011 foto
2
Następnie przed pójściem spać dodaję ponownie mąkę 50g oraz 50 ml wody. Mieszam, przykrywam ściereczkę i odstawiam na noc w ciepłe miejsce. Zakwas w tym czasie lekko rośnie.
Krok 2 - Chleb żytni 2000 w maszynie do chleba 43Z011 foto
3
Następnego dnia z rana do zaczynu dodaję po 30g mąki i wody. Ponownie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 8 godzin.
Krok 3 - Chleb żytni 2000 w maszynie do chleba 43Z011 foto
4
Tak uzyskany zaczyn przekładam do misy wypiekacza do chleba.
Krok 4 - Chleb żytni 2000 w maszynie do chleba 43Z011 foto
5
Wlewam 200ml letniej wody i wsypuję 300g mąki żytniej typ 2000. Dodaję miód oraz łyżeczkę soli. Włączam program Whole Wheat (czas całkowity 3:40).
Krok 5 - Chleb żytni 2000 w maszynie do chleba 43Z011 foto
6
Po 30 minutach (gdy zakończy się mieszanie ciasta) z ciasta wyjmuję łopatkę. Po kolejnych 60 min (gdy do końca programu zostanie około 2h) program wyłączam. Po kilku minutach włączam od ponownie od początku. Tym razem już nic nie kombinuje i chleb zostawiam do końca programu.
Krok 6 - Chleb żytni 2000 w maszynie do chleba 43Z011 foto
7
Po 3:40 upieczony chleb wyjmuję. Zawijam w ściereczkę i odstawiam na noc aby wystygł. Upieczony chleb miał chrupiąca skórkę. Waga po upieczeniu 730g. Po ostygnięciu następnego dnia ważył już 700g. Wysokość chleba 5 cm.
Krok 7 - Chleb żytni 2000 w maszynie do chleba 43Z011 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 16.06.2013 21:57
najlepszy swoiski chleb!!!!!!!!!!
ALAGOR 26.09.2012 21:47
ciekawa koncepcja!
Justyna/Dzastus 13.07.2012 09:46
uwielbiam domowe pieczywo, sama tez wypiekam ale bez maszyny. super.
Sroczka 17.04.2012 11:56
Ależ kusi mnie ten chlebek. Zabieram do ulubionych.
BernadettaP 17.04.2012 07:17
Samo zdrowie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak