Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cebulak drożdżowy z prodiża....

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zaczyn:
drożdże świeże 1/2 kostki
masło stopione 1/2 kostki
mleko letnie 1 szklanka
cukier 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka
pieprz mielony 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Ciasto:
mąka pszenna 50 dag
mąka - do podsypania
Farsz:
cebule 5 sztuk
olej 3 łyżki
sól pieprz papryka cukier - do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: cebulak drożdżowy z prodiża....

Kroki postępowania

1
zaczyn: jajka, cukier, sól, mleko letnie, masło stopione, oregano, pieprz mielony, papryka słodka dobrze rozbełtać widelcem i wlać do pokruszonych drożdży - lekko zamieszać i przykryte talerzem odstawić na 2-3 godziny

Krok 1 - cebulak drożdżowy z prodiża.... foto
2
do zaczynu wsypać przesianą mąkę i mikserem spiralami dobrze wyrobić, aby odchodziło od miski - posypać ciut mąką i przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę
Krok 2 - cebulak drożdżowy z prodiża.... foto
3
na oleju podsmażyć cebule pokrojone i posypać 1 łyżeczką cukru, soli, pieprzem i papryką słodką do smaku i gdy cebula gotowa do ostudzenia
Krok 3 - cebulak drożdżowy z prodiża.... foto
4
ciasto podzieliłam na 2 części i uformowałam 2 placki ok 1 cm grubości i na wierzch rozłożyłam cebulę - piekłam każdy placek osobno w nagrzanym prodiżu ok 30 minut każdy
Krok 4 - cebulak drożdżowy z prodiża.... foto
5
cebulaki lubimy najlepiej gdy są zimne ale z gorącym np. barszczykiem......SMACZNEGO!!!!
Krok 5 - cebulak drożdżowy z prodiża.... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.01.2013 21:36
warto taki zrobić.
[email protected] 06.08.2012 15:57
pyszne ciasto
olkaaa 23.06.2012 10:05
jak ja to lubię
mufinka79 19.05.2012 17:39
Uwielbiam cebulaka :) Pysznie :)
anemon 18.04.2012 07:55
Twój przepis to dla mnie nowość, szczególnie interesująco brzmi sposób przygotowania ciasta, trochę inny niż tradycyjnie. Całość bardzo apetyczna.
Mysiunia 16.04.2012 22:19
nietypowy przepis i bardzo ładne zdjęcia :)
misia53 16.04.2012 21:21
dziękuję za pomysł, bardzo lubię cebularze
Sroczka 16.04.2012 20:53
Bardzo smakowicie wygląda. Miałabym wielką ochotę na kawałek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: