Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z lejkowców dętych
Lejkowiec dęty 1 kg
woda -do gotowania kominków
msól-2 łyżki
Grzyby lejkowce dętę są grzybami, ktore wyglądają troche jak "komin". Należy je dokladnie opłukać, często są na nich liście badz inne rzeczy pochodzace z lasu. Odcinamy końcówkę korzenia. Wrzucamy je go garnka i zalewamy woda, do tego momentu,aż zostaną w pełni zakryte. Dodajemy 2 łyżki soli. Grzyby gotujemy tak około 40-50 minut, na śrendio ogniu, nie na dużym. Ugotowane grzybki odcedzamy dokaldnie z wody. Takie grzybki pzrekręcone przez maszynkę sa świetne do pierogów, krokietów, nalesników , do obiadu itp.
Oczywiscie grzyby zbierane osobiście. NEch tylko powroci sezon.
Ja teraz je akurat miałem zamrożone.
Ciasto:
1 kg mąka,
2 łyżki olej,
1 łyżka Sól,
1,5 szklanki woda,
Wszytskie składniki na ciasto , które zostały wymienione w przepisie ( woda, olej, sól-1 łyzeczka, mąka, ) łączmymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Powstałe ciasto dzielimy na cześci i każdą z nich kolejno za pomoca wałka rozwałkowujemy. Za pomoca kubka, szklanki jak kto woli wycinamy kółka, Do każdego wykaldamy porcję grzybów.
boki ciasta łaczymy, nie powinny byc rozklejone ponieważ podczas gotowania pieróg może się rozwalić.
Gotujemy w osolonej wrzacej wodzie, az same wyplyna na wierzch
Śmietny, niepowtarzalny smak. Polecam. JAk tylko przyjdzie sezon idziemy na zbieranie grzybków;)
Koszt tanie- gdyz ja sam zbierałem grzybki hehe