Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki zwane soduszki.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
cukier puder 1 łyżka
kefir 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki zwane soduszki.

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy z sodą oraz kefirem. Ciasto zagniatamy. Będzie lekko lepiące.
Krok 1 - Paluszki zwane soduszki. foto
2
Gotowe ciasto kładziemy na stolnicy podsypanej mąką, wałkujemy i wykrawamy paski.
Krok 2 - Paluszki zwane soduszki. foto
3
Na patelnię wlewamy olej, paluszki podsmażamy z każdej strony. Pieką się bardzo szybko.
Krok 3 - Paluszki zwane soduszki. foto
4
Usmażone paluchy kładziemy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

W smaku przypominają troszeczkę chrust i pączek... bardzo szybkie i smaczne.
Krok 4 - Paluszki zwane soduszki. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.10.2012 13:35
Moja babcia robiła takie na zsiadłym mleku :)
Margo1 11.07.2012 21:29
ekstra
Margo1 11.07.2012 21:29
ekstra
Katarzyna87 29.06.2012 13:17
No tak... w podanych składnikach brakuje sody. Powinno być 1/2 łyżeczki.
bgs1984 11.05.2012 15:48
mniam
marzenciak1985 11.05.2012 15:44
mniam
reniatka 02.05.2012 10:17
fajne
Adamorek 28.04.2012 18:45
myślałem, że z sodą
cooleczka 16.04.2012 20:50
a z czym się je podaje?
sylwia / sytofala 16.04.2012 16:46
intrygujące
stokrotka 16.04.2012 15:30
fajna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak