Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Negrita - nalewka kakaowa z kawą i wanilią

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 250 ml
kakao 50 g
wanilia mała laska
rum 250 ml
miód płynny 1/2 szkl.
aromat migdałowy do smaku
kawa 20 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Negrita - nalewka kakaowa z kawą i wanilią

Do słoiczka włożyć pokrojoną drobno laskę wanilii, wsypać kakao i kawę.
Zalać wszystko spirytusem i dodać odrobinkę (!) aromatu migdałowego.
Słoiczek zakręcić, potrząsać, aż spirytus połączy się z dodatkami.
Odstawić na 10 dni w ciemne i chlodne miejsce.
Rum wlać do osobnego słoiczka, dodać miód, zakręcić i potrząsać, aż powstanie jednolity płyn.
Odstawić również na 10 dni w ciemne miejsce.
Po maceracji zlać oba płyny i przecedzić przez bardzo gęstą gazę lub filtr do kawy.
Doprawić syropem cukrowym i ew.dolać nieco wody, bo trunek wyjdzie dość mocny.
Rozlać do butelek, szczelnie zakręcić i odstawić na 3 m-ce w chłodne ciemne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 17.04.2012 00:11
Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak