Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sero-makowiec na kruchym spodzie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
masło 200 g
cukier puder 100 g
żółtko jajek 2 szt.
śmietana 18 proc 2 łyż.
mak 300 g
cukier 70 g
jajko 2 szt.
cynamon 2 szczypta
masło 30 g
miód 100 g
migdały zmielone 25 g
bakalie 250 g
mleko 2 szkl.
jajko 3 szt.
śmietana 30% 80 ml
budyń waniliowy 1 szt.
cukier puder 100 g
śmietana 18 proc 3 łyż.
sok z cytryny 1 łyż.
skórka z cytryny 1 łyżecz.
twaróg 600 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sero-makowiec na kruchym spodzie

Masa makowa: Mak zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu przez 15–20 minut. Zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej na noc. Jeśli mak nie wchłonie mleka, przekładamy go na sito i odcedzamy. Mielimy mak trzy razy. Dodajemy do niego cukier, żółtka, masło, miód, cynamon i mielone migdały. Mieszamy i dodajemy bakalie. Białka dodamy przed wyłożeniem masy na kruchy spód.
Kruchy spód: Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cukier puder i pokrojone na kawałki masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy śmietanę, żółtka i szybko zagniatamy (kruche ciasto nie lubi być długo zagniatane). Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Po tym czasie ciasto kruche wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wykładamy nim formę 23 x 23cm, ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy kruchy spód ok. 10–15 minut w temperaturze 200°C. Wcześniej tortownicę należy wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Masa serowa. Ser mielimy dwa razy. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, następnie cukier puder i budyń. Do masy porcjami dodajemy zmielony ser. Mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy, wtedy dodajemy pozostałe składniki: kwaśną śmietanę, sok z cytryny, skórkę pomarańczową i cytrynową. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
Na podpieczony kruchy spód wykładamy masę makową (należy teraz ubić pozostałe 2 białka i dodać do masy), następnie wykładamy masę serową i wyrównujemy.
Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik i po 10 minutach wyjmujemy z niego sernik. Zostawiamy go najlepiej na noc, żeby wystygł.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 08.11.2013 14:56
smaczny przepis:)
as28 16.10.2013 08:53
mniam mniam
jolanta19 22.01.2013 14:41
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak