Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto piersiate

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt.
cukier 200 g
mak 3/4 szkl.
wiórki kokosowe 100 g
białko 6 szt.
mleko 370 ml
margaryna 250 g
żółtko jajek 6 szt.
budyń waniliowy 1 szt.
cukier 6 łyż.
mąka pszenna 3 łyż.
polewa czekoladowa 1/3 szkl.
dżem 1 szt.
Biszkopty 130 g
wino białe 125 ml
rodzynki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto piersiate

Ciasto makowo - kokosowe: Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 min.
Masa budyniowa: 120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.
Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo - kokosowe. Ciasto posmarować masą, wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w winie. Udekorować rodzynkami i polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BeataJ 26.08.2012 08:45
jest świetne - u mnie nazywa się cycki murzynki i jest całe polane polewą :)
caralajna 15.07.2012 00:02
piękne ciasto
Konczi 14.07.2012 18:33
:) następnym razem zaserwuję takie na imprezce ... już czekam na reakcje mężczyzn ;) smaczne to !
Justyna28 18.04.2012 11:54
lubię to:)
jolanta19 17.04.2012 13:30
super
agnieszka214 17.04.2012 08:11
robie takie pyszne
parysek10 16.04.2012 15:52
niezłe te cyce
Justyna87 16.04.2012 10:59
fajne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak