Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuleczki ryżowe z serem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 1 szkl.
woda 3 szkl.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
natka pietruszki 1 łyż.
mąka pszenna 1 łyż.
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyż.
olej 1/2 litra
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szkl.
kostka rosołowa 1 szt.
ser gouda 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki ryżowe z serem

Kroki postępowania

1
Wodę zagotowuję i rozpuszczam w niej kostkę rosołową. Dodaje ryż i gotuje 15-20 minut często mieszając (ryż wchłonie całą wodę, może się trochę rozgotować). Odstawiam do schłodzenia. Do ryżu dodaję posiekaną natkę pietruszki, mąkę, 1 łyżkę bułki tartej, ser, pieprz i sól do smaku, mieszam.
Krok 1 - Kuleczki ryżowe z serem foto
2
Ser kroję w niewielką kostkę. Formuję niewielkie kulki, do każdej wciskam kosteczkę sera. Obtaczam kulki w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Krok 2 - Kuleczki ryżowe z serem foto
3
Smażę w głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podaję z ulubionym sosem.
Krok 3 - Kuleczki ryżowe z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak