Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Birramisu czyli tiramisu dla dorosłych

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piwo ciemne 60 ml
żółka 6 szt
mascarpone 100 gram
śmietana 30% 250 ml
biszkopty podłużne 12 szt
oraz:
ekstrakt kawy 150 ml
cukier 50 gram
czekolada gorzka 50 gram
piwo ciemne 150 ml
cukier kryształ 120 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Birramisu czyli tiramisu dla dorosłych

Wlać do rondelka piwo, dodać cukier i postawić na małym ogniu ,a kiedy cukier rozpuści się dodać również kawę. Gotować chwilę do całkowitego odparowania alkoholu. Odstawić./roztwór potrzebny jest do nasączania biszkoptów/ Maskarpone utrzeć w miseczce i połączyć delikatnie z ubitą śmietaną. Wstawić do lodówki .Żółtka umieścić w miseczce, połączyć z cukrem i ubić przy pomocy miksera. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, a masa stanie się gęsta i jasna wlać delikatnie piwo i kontynuować ubijanie masy, ale tym razem na parze. Miskę z jajkami ustawić na rondelku z gotującą się wodą/na małym ogniu ,a woda nie powinna stykać się z dnem miski/ i ubijać ok.10/15 min. Gęstą, puszystą i schłodzona masę jajeczno-piwną połączyć ze śmietaną i
maskarpone ,mieszając bardzo delikatnie aby krem nie opadł.
Przygotować szklane pojemniczki.
W przygotowanym wcześniej roztworze piwno-kawowym maczać delikatnie biszkopty i na przemian z kremem układać warstwami w pojemniczkach.
Każdą warstwę posypać tartą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 04.06.2012 18:14
ooo mniam mniam :)
elaa 04.05.2012 19:48
smaczne na pewno

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak