Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy baranek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
woda letnia 1 szklanka
jajko 2 sztuki
cukier kryształ 5 łyżek stołowych
masło 50 gram
szcypta soli
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy baranek

Nasze ulubione ciasto wielkanocne , moje i córki. Pomysł na nie , znalazłam kilka lat temu na jakimś forum.
I w tym roku wykonałyśmy je razem , świetnie się bawiąc.

Masło stopić i przestudzić. Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże , cukier , wodę, sól, jajko. Wyrabiać ciasto , dodać masło. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. I tu zaczęła się praca mojej córki. Z ciasta robimy kulki i nadajemy kształt baranka. (super zabawa) Córka wybrała niebieskie cukierki i tak powstały oczy (w trakcie pieczenia wyszły na wierzch -wyłupiasty baranek) przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. pozostawić na 10 minut. upieczone ciasto po ostudzeniu dekorujemy lukrem lub kruszonką , czekoladą .

Pieczenie 30 minut w temperaturze 180

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna42 16.04.2012 15:57
Fajny przepis:-)
Ewa41 16.04.2012 10:50
dziekuję , w tym roku to córka formowała tego baranka , to jej pierwszy , ale się cieszyła :)
iziona 16.04.2012 08:31
Mi bardziej przypomina żółwia z rogami, ale mimo wszystko jest super !
SmacznaPyza 15.04.2012 20:04
fajnie wygląda
Monika78 15.04.2012 17:32
swietnie sie twoj baranek prezentuje... plus za kreatywnosc! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak