Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 140 dag
jaja 2 sztuki
sól 2 szczypta
twaróg 2 kg
żółtko jajek 4 sztuki
cukier 55 dag
cukier waniliowy 4 sztuki
woda 500 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem

Farsz do pierogów:Ser mielimy, dodajemy do niego żółtka jaj, cukier zwykły, cukier waniliowy. Wszytskie składniki ucieramy w celu uzyskania jenolitej konsystencji.



Mąkę przesiać na stolnice, wbić jajo, dodać sół, wodę i zgnieść ciasto oraz je starannie wyrobić. Podzielić na czesci , przykryć miseczką aby ciasto nie obsychało. Każda część wałkować dosyć cienko, wykrawać szklanką czy foremką krążki o średnicy około 5 cm.

Formować pierożki ( za pomocą szklanki zrobić formę) Na środek krążka położyć łyżeczkę farszu Skleić boki, tak żeby się nie rozklejały, gdyż grozi to rozwaleniem się pieroga , jego rozgotowaniem podczas gotowania. Zlepione pierogi układać na deseczce posypanej mąką lub sicie.
Zagotować osoloną wodę w dużum garnku, rondlu. Na wrząca wodę wrzucać partiami pierogi, zamiszać łyżką. Wybierać łyżką cedzakową, wyłożyć na półmisek ( nie jeden na drugi, tylko obok). Robimy tak dopiero gdy pierogi juz wystygną;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 07.11.2013 20:24
jak ja lubię pierogi
pestka 17.07.2013 09:28
świetne pierożki
ana00 06.07.2013 08:55
mmm z twarogiem :)
Piter 31 29.06.2013 15:00
uwielbiam pierogi
Kamila/kami007 16.04.2012 09:05
uwielbiam pierogi:)
Emilia22 15.04.2012 17:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak