Sałatka wiejska na ciepło

Sałatka wiejska na ciepło

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małych, młodych, ugotowanych ziemniaków

    10-15
  • młode cebule

    2
  • dkg cienkiej, chudej kiełbasy

    25
  • pomidory

    2
  • liści sałaty masłowej

    4-5
  • łyżki octu balsamicznego

    2
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • koperek

    do przybrania:
  • ogórki małosolne

    dodatkowo:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kiełbasę pokroić w dość grube plasterki. Ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki. Cebulę pokroić w krążki. Pomidory w nieduże cząstki. Sałatę i koper opłukać, osączyć.
Na talerzach rozłożyć porwaną na kawałki sałatę i cząstki pomidora. Rozgrzać mocno dużą patelnię, wrzucić kiełbasę, zrumienić z obu stron. Dolać olej (chyba, że z kiełbasy wytopi się dużo tłuszczu, ale moja była chuda), dołożyć ziemniaczki przeciętą stroną do patelni, usmażyć na złoto. Dołożyć krążki cebuli i smażyć aż lekko się przyrumienią. Całość oprószyć lekko solą i pieprzem. Podsmażone składniki przełożyć na talerze a na patelnię z resztkami tłuszczu wlać 3-4 łyżki wody i ocet winny - smażyć chwilę aż troszkę odparuje i powstałym sosem skropić sałatkę. Podawać posypane listkami koperku z dodatkiem ogórków małosolnych.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa104

26.10.2010 14:00
PYSZNIE SIĘ ZAPOWIADA.

Sarenka

09.09.2010 19:39
sycaca, super na zimne dni..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat