Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety miesne z sosem czosnkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda gazowana 300 ml
mleko 300 ml
mąka 33 dag
jaja 2 sztuki
sól szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
jajko do panierki
olej do smażenia
mięso mielone 60 dag
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3-4 łyżki
czosnek 2 ząbki
cebulka 1 sztuka
olej 3 łyżeczki
bazylia do smaku
sól i pieprz do smaku
czosnek 3/4 sztuki
kefir 1 opakowanie
sól i pieprz do sosu
majonez 2,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety miesne z sosem czosnkowym

Ciasto nalesnikowe:
300 ml woda gazowana,
300 ml mleko,
33 dag mąka,
2 sztuki jaja,
szczypta Sól,


Panierka do krokietów:
panierka Bułka do panierki,
do panierki jaja,
do smażenia krokietów olej,

Farsz do krokietów:
60 dag mięso mielone,
1 sztuka jajko,
3-4 łyżki bułka tarta,
2 żabki czosnek,
1 sztuka cebulka,
3 łyżeczki olej,
do smaku bazylia,
do smaku Sól,
do smaku przyprawa red grill



Ciasto naleśnikowe - podane wyżej składniki na ciasto zmiksować. czyli jaja, sól, mąka, mleko, woda gazowna. Można spróbować, czy jest dobrze przyprawione, wtedy daje nam to możliwość dosypania soli lub cukru. Na patelnię teflonową wlewamy kilka kropel oleju. następniee rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron.

Farsz; Cebulę i czonek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgzranej patelni z olejem. Dodajemy następnie mięso mielone. Podsmażamy te 3 rzeczy razem przez okres około 10 15 minut. MIęso ma byc gotowe do jedzenia. Następnie Dodajemy do mięsa znajdującego się juz w jakiejś miseczce, jajko, i bułke tartą- 3-4 łyżki. Wszytsko ze soba dobrze mieszamy.

wykładamy farsz kolejno na każdy placeki składamy boki i zwijamy krokiety:) Takie postępowanie z kadżdym krokietem nas obowiązuje Następnie obtaczamy je w jajku i bułce by powstała panierka. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z jednej i z drugiej strony na złoty kolor.

Sos czosnkowy
Czosnek wyciskamy przez praskę. Dodajemy majonez i kefir. Dodajemy sól i pieprz. Wszysko mieszamy. Sos najlepszy jest p okresie około 2 godzin, wtedy staje się mocniejszy.

Każdy krokiet po podsmażeniu krokieta polewamy sosem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slonko888 13.02.2014 13:16
ciekawe ciekawe
pawlito 28.01.2014 07:20
ślinka mi cieknie na sam widok
monika141 04.12.2013 12:35
takich jeszcze nie jadłam,ale na pewno są pyszne
usmiech 05.10.2013 11:39
dobry przepis
mela25 23.07.2013 13:52
bardzo pyszne
ana00 05.07.2013 11:52
mmm pyszne ;)
as28 10.06.2013 08:57
mniam mniam
artur7 08.06.2013 18:33
sos czosnkowy mniam
ZielonyPokoik 01.05.2013 16:10
Pysznie wyglądają!
Suonatar 20.04.2013 11:08
apetyczne:)
matesko 18.04.2013 12:17
apetycznie wyglądają
agnieszka214 11.04.2013 17:14
juz mi slinka cieknie
V_kuchareczka 07.04.2013 08:46
wyglądają bardzo smakowicie
Piotr-21 05.04.2013 15:19
bardzo apetyczne
Barbara/zuza22_85 05.04.2013 15:10
palce lizać
dianix 25.03.2013 20:23
dziękuje za komentarze
smakoszek 25.03.2013 20:12
bardzo pysznie wyglądaja
AURELKA 21.03.2013 20:33
pyszne kotlety
Iwona32 19.03.2013 08:56
mistrzowski wyglad
Gosia20 28.09.2012 13:53
pyszniutkie
mic 13.09.2012 21:12
mistrzowski wyglad
dagmara020 07.08.2012 07:20
krokiety są super
rutynka 25.06.2012 12:06
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak