Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajska zupa z krewetkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki królewskie 30 dag
świeża kolendra
Kolendra cała Prymat 1 łyżka
pieprz w całości 1 łyżka
chilli 1 szt
czosnek 6 ząbków
imbir świeży 5 cm
liście curry 5 szt
cebula 1 duża
bulion rybny 1 l
mleczko kokosowe 1 puszka
sos rybny
sok z limonki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Tajska zupa z krewetkami

Kroki postępowania

1
w moździerzu ucieramy ziarna pieprzu i kolendry, a następnie podprażamy przez chwilę.
Krok 1 - Tajska zupa z krewetkami foto
2
Podsmażamy drobno posiekaną cebulę i chilli. Następnie dodajemy starty na małych oczkach czosnek i imbir. Gdy wszystko się przysmaży dosypujemy podprażone przyprawy.
Krok 2 - Tajska zupa z krewetkami foto
3
Całość zalewamy bulionem rybnym, mlekiem kokosowym i dodajemy liście curry. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10min. Następnie dodejmy krewetki i doprawiamy sosem rybnym, sokiem z limonki.
Krok 3 - Tajska zupa z krewetkami foto
4
Podajemy ze świeżą kolendrą.
Krok 4 - Tajska zupa z krewetkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paweł10 15.04.2012 15:11
Bardzo chce spróbować krewetek, a właśnie nie umiem jeszcze ich przyrządzać, Twoje przepisy na pewno pomogą ;)
Sroczka 15.04.2012 10:54
Nie jadłam jeszcze takiej zupy, ale z chęcią bym posmakowała, bo zapowiada się smakowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak