Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanki na bagietce z pieczarkami, szynką, ogórkiem i papryką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Klasyczne zapiekanki na bagietce z pieczarkami, szynką, papryką i ogórkiem konserwowym oraz dużą ilością żółtego sera. 

Składniki:

bagietka 2 szt.
pieczarki 400 g
cebula 1 szt.
szynka 150 g
ser żółty 150 g
masło 1 łyż.
papryka konserwowa 2 płaty
ogórek konserwowy 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanki na bagietce z pieczarkami, szynką, ogórkiem i papryką

Zapiekanka na bagietce z pieczarkami to popularna przekąska, którą często kupujemy w budkach fast food, barach szybkiej obsługi czy food truckach. To klasyka gatunku, którą możesz łatwo przygotować sam w domu. 

W tym przepisie na zapiekankę na bagietce z pieczarkami znajdziesz też pyszne dodatki: szynkę, ogórka konserwowego, paprykę konserwową i obowiązkowo dużo sera.

Podane ilości składników pozwolą Ci na przygotowanie aż 4 zapiekanek z pieczarkami, w sam raz na chrupiącą kolację dla rodziny. 

Kroki postępowania

1
Bagietki przekrawam wzdłuż na pół. Smaruje je cienko masłem. Na kawałkach bułki układam plastry szynki.
Krok 1 - Zapiekanki na bagietce z pieczarkami, szynką, ogórkiem i papryką foto
2

Cebulę drobno siekam, szklę na łyżce oleju lub masła. Pieczarki myję i kroję w plasterki. Duszę je w rondlu na oleju na małym ogniu. Gdy już odparują z wody, doprawiam solą i pieprzem oraz kilkoma kropelkami przyprawy do potraw w płynie Kucharek.

Uduszone pieczarki mieszam z podsmażoną cebulką, wykładam na szynkę. Na wierzch ścieram ser na dużych oczkach tarki. Wierzch ozdabiam paseczkami papryki i ogórka konserwowego.

Krok 2 - Zapiekanki na bagietce z pieczarkami, szynką, ogórkiem i papryką foto
3

Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekam przez około 20-25 minut, aż ser się roztopi.

Krok 3 - Zapiekanki na bagietce z pieczarkami, szynką, ogórkiem i papryką foto

Po przygotowaniu zapiekanek na bagietce z pieczarkami polej je ketchupem lub ulubionym sosem, np. czosnkowym, tysiąca wysp, barbecue czy remuladą.

Dobrym pomysłem będzie też posypanie zapiekanek cebulką smażoną. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 28.07.2012 09:38
Pychota !
Justyna28 15.04.2012 14:52
apetycznie się prezentuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak