Zupa Kartoflanka

Zupa Kartoflanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    800 g
  • marchew

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • seler

    1/4 szt.
  • bulion

    2 litry
  • masło

    2 łyż.
  • mąka

    2 łyżecz.
  • śmietana 18 proc

    150 g
  • majeranek

    1 łyżecz.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • liść laurowy

    2 szt.
  • ziele angielskie całe

    5 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa Kartoflanka
Ziemniaki, marchwie, pietruszkę i seler obieram, myję i kroję w kostkę.
Krok 2 - Zupa Kartoflanka
Masło rozgrzewam w rondlu, dodaję warzywa, smażę 7 minut, dodaję gorący bulion. Wkładam listki, ziele angielskie, łyżeczkę majeranku, doprawiam solą i pieprzem. Gotuję 20-30 minut aż ziemniaki i warzywa zmiękną. Mąkę mieszam ze śmietaną, rozprowadzam niewielką ilością gorącej zupy i mieszając wlewam do rondla, gotuję 2 minuty.
Krok 3 - Zupa Kartoflanka
Zupę rozlewam na talerze i podaję na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pobitegarybarbary

09.09.2016 13:33
Smak dzieciństwa..... najlepszy:)

Grazyna0211

10.09.2015 17:52
smaczna zupa

Gracer

01.09.2015 19:12
fajna zupa

pestka

16.06.2015 08:07
bardzo smaczna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat