Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszny tort z ajerkoniakiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tort z ajerkoniakiem, to z pewnością deser tylko dla dorosłych, który zawsze zachwyca smakiem! Warto sięgnąć po ten przepis, gdy zbliża się ważna okazja: urodziny, imieniny lub rocznica ślubu. Goście będą zachwyceni! 

Składniki:

Składnik:

jajko 8
mąka krupczatka 4 łyżki
cukier 8 łyżek
mąka ziemniaczana 4 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
margaryna w kostce 1/2
masło 1/2 kostki
ajerkoniak 300 ml
śmietana kremówka 1/2 litra
śmietanka fix 2
dżem porzeczkowy 3 łyżki
woda 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1/2 opakowania
sok z cytryny 2 łyżki
czekolada mleczna 1 tabliczka

Porada

Tort możemy udekorować startą czekoladą i kakao lub płynną czekoladą.

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny tort z ajerkoniakiem

  • tort na rocznicę ślubu 
  • tort ajerkoniakowy

Tort ajerkoniakowy, to słodki deser dla dorosłych. Dodatek ajerkoniaku w kremie sprawia, że tort ma niepowtarzalny smak.

1. Żółtka oddzielić od białek i ubić na puszystą masę.

2. Białka ubić na sztywną pianę i do ubitych białek dodać 6 łyżek cukru i miksować aż cukier się rozmiesza. Delikatnie połączyć dwie ubite masy jajeczne, uważając aby przy mieszaniu wykonać jak najmniejszą liczbę ruchów.

3. Krupczatkę, kartoflankę i proszek do pieczenia wymieszać razem i dodawać stopniowo do ubitych jajek( tu podobnie jak wyżej wykonywać jak najmniejsza liczbę ruchów). Tak przygotowana masę wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownice i piec 50 min w 180oC.

4. Gdy biszkopt się upiecze podzielić go na 3 części.

Krem: margarynę zmiksować z masłem i stopniowo dodawać ajerkoniak cały czas miksując.

Do nasączenia: W ½ szklance wody rozpuścić 2 łyżki cukru, ½ opakowania cukru waniliowego oraz dwie łyżki soku z cytryny. Tak przygotowanym roztworem nakropić każdą z części biszkoptu.

5. Następnie dolną część tortu posmarować dżemem, na to wyłożyć cienką warstwę kremu, kolejną część biszkoptu, krem (należy zostawić jeszcze trochę kremu na wysmarowanie wierzchu i przyozdobienie). Na ostatnią warstwę biszkoptu kładziemy resztę kremu i wyrównujemy powierzchnię.

 

Więcej przepisów znajdziecie w zakładce >> CIASTA <<

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cris04 07.05.2012 17:08
Świetny torcik!
Mati13 24.04.2012 10:13
tort jest boski!
Ada-Gaba 23.04.2012 08:02
pyszności
adam1f 22.04.2012 00:16
dobry
calliope 17.04.2012 21:14
wygląda wyśmienicie :)
misia53 15.04.2012 13:01
świetny
halina17 15.04.2012 12:59
pyszny tort
Ewa6274879 15.04.2012 12:35
pychota!
ziutula
ziutula 15.04.2012 10:47
smaczny..
gottrina 15.04.2012 10:26
super tort
anja3107 15.04.2012 10:19
apetyczny
zoldiar 15.04.2012 10:03
super!!
dwa pokoje z kuchnią 15.04.2012 09:22
ten biszkopt na jednym zdjęciu to chyba najwyższy jaki widziałam! super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak