Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Palotte - włoskie kule serowe w sosie pomidorowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser żółty
jajko
sok pomidorowy
zielona pietruszka
pieprz
czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Palotte - włoskie kule serowe w sosie pomidorowym

Ser żółty (twardy) utrzeć na najdrobniejszej tarce.
Wiórki rozsypać na blaszce wyścielonej papierem śniadaniowym, cienką warstwą, pozostawić na kilka godzin (lub na noc) do przeschnięcia.
Bułkę wrocławską pokroić na kromki i wybrać z nich sam miękisz - zmiksować malakserem na drobno.
W misce roztrzepać kilka jajek, doprawić pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki, sporo utartego sera i miękisz czerstwej, ale jeszcze miękkiej bułki.
Całość wyrobić na zwartą masę i formować z niej kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
W szerokim rondelku rozgrzać sok pomidorowy doprawiony jarzynką, wyciśniętym czosnkiem i pieprzem - wkładać do niego kuleczki i gotować 10 minut, pod przykryciem, nie dopuszczając do mocnego wrzenia.
Podawać z makaronem, ryżem lub bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 26.08.2012 06:26
pyszne :)
annagebalska 26.08.2012 06:26
pyszne :)
artur7 04.06.2012 14:58
mniam
emeslive 23.04.2012 14:14
Doskonały przepis, pyszności!
Rafał10 15.04.2012 11:25
Często jemy grzanki jak już mamy troszkę czerstwy chlebuś lub bułeczki :) wypróbujemy je zrobić i Twoim sposobem :)
Justyna Jussstiii 15.04.2012 09:50
super
Habibi 15.04.2012 07:04
Serdecznie zapraszam do przejrzenia przepisów i zapoznania się z moimi pomysłami na bardzo różnorodne dania :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak