Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka cytrynowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,7 kg
jajko 4 sztuki
białko 1 sztuka
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól szczypta
śmietana kremowa 30% 1 szklanka
drożdże 30 g
cytryna 1 sztuka
KRUSZONKA
margaryna 25 g
cukier 1/5 szklanki
mąka 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka cytrynowa

Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę, cukier oraz margarynę zagniatamy ze sobą. Gotową ścieramy na tarce o małych oczkach. Śmietanę podgrzać. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać szczyptę soli i po łyżce cukru i mąki. Dokładnie wymieszać, wlewając powoli pół szklanki śmietany. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, pozostały cukier, cukier waniliowy, sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę cytrynową i wlewamy rozczyn i mleko - dokładnie zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie, oraz będzie odchodziło od rąk. Oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 4 równe części. Każdą część z osobna rolujemy na ok 35-40 cm. długości, a następnie zaplatamy warkocz. Końce mocno ze sobą ściskamy i chowamy pod spód. Zaplecioną chałkę układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i smarujemy ciasto białkiem, a następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 30-40 min. w temp. 180’C. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 13.10.2013 10:53
smaczna chałeczka
olkaaa 16.07.2013 07:54
wygląda kusząco
czekoladka_m 16.06.2013 18:51
też często robię chałkę. Super Ci wyszła;)
babi17 09.05.2013 16:15
super chałka
Elżbieta17 08.01.2013 18:38
smaczna:)
caralajna 09.08.2012 08:51
pyszna
Monika78 05.06.2012 09:29
dawno chalki nie jadlam.. przypomina mi dziecinstwo.. pychota!
Anna133 30.04.2012 11:11
nie ma to jak chałka na święta
reniatka 30.04.2012 09:11
rewelacja!uwielbiam na sniadanie
Kikiriki 22.04.2012 17:44
super
forgielka 19.04.2012 08:45
świetna na śniadanie
RenataZ-et 16.04.2012 17:14
mniammm, idealna do gorącej czekolady albo kakao :)
IKrakowianka 15.04.2012 22:04
uwielbiam takie wypieki
parysek10 15.04.2012 12:56
wygląda apetycznie
agunesu 15.04.2012 10:29
uwielbiam chalki
iziona 15.04.2012 07:45
Piękna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak