Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas chlebowy 2000 na wieki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 300 g
woda letnia 260 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas chlebowy 2000 na wieki

Kroki postępowania

1
Do naczynia plastikowego (np. wiaderka po serze twarogowym) wsypuję 60 g mąki żytniej typ 2000 i wlewam 60 ml letniej wody. Mieszam i wiaderko szczelnie przykrywam. Odstawiam na 24 godziny w ciepłe miejsce (jeśli kaloryfery już nie grzeją wiaderko lekko okręcam grubym ręczniki).
Krok 1 - Zakwas chlebowy 2000 na wieki foto
2
Po tym czasie do wymieszanej mikstury dodaję ponownie 60 gram mąki żytniej i troszkę mniej wody - 50 ml wody. Tym razem przykrywam wierzch tylko ściereczką i odstawiam na 12 godzin. Po tym czasie odkrywam, zakwas mieszam i ponownie przykrywam (tym razem szczelnie pokrywką) na kolejne 12 godzin.
Krok 2 - Zakwas chlebowy 2000 na wieki foto
3
Po tym czasie ponownie wsypuję 60gram mąki i 50 ml wody, mieszam, przykrywam i odstawiam na 24h.
Krok 3 - Zakwas chlebowy 2000 na wieki foto
4
Tak robię jeszcze przez 3 dni.
Krok 4 - Zakwas chlebowy 2000 na wieki foto
5
Z zakwasu powinny ulatniać się bąbelki powietrza, które jest oznaką "pracy". Zapach lekko kwaskowaty.
Krok 5 - Zakwas chlebowy 2000 na wieki foto
6
Tak przygotowany zakwas trzymamy szczelnie zamknięty w lodówce. Dokarmiamy go mąką i wodą (odpowiednio po ok. 50/60g) raz na dwa/trzy tygodnie lub wtedy gdy pieczemy chleb (ja zawsze biorąc zakwas do chleba dodaję do mego starego po 50gr wody i mąki żytniej 2000).
Krok 6 - Zakwas chlebowy 2000 na wieki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 06.08.2012 09:51
super;)
Izabela/bella81 16.04.2012 14:20
zjadłabym kawałek chlebka z tego zakwasu ;)
mufinka79 15.04.2012 18:55
Właśnie będę piekła w tygodniu, bo dopiero zakwas wstawiłam
aginaa 15.04.2012 13:39
super
Sroczka 15.04.2012 10:57
Chyba też zacznę piec chleb na zakwasie, skoro jego przygotowanie jest takie proste.
Beatris 15.04.2012 10:51
Od dawana kusi mnie chlebek na zakwasie. Muszę go końcu upiec.
agnieszka137 14.04.2012 23:47
super nazwa :) a i chlebek smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak