Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna babka cytrynowa Ilony

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 5 dag
mąka 1 szklanka
cukier 0,7 szklanki
jaja 3 sztuki
śmietana kwaśna 60 ml
skórka cytrynowa 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna babka cytrynowa Ilony

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, śmietanę.
Krok 1 - Wielkanocna babka cytrynowa Ilony foto
2
Później dodajemy roztopioną margarynę, skórkę z cytryny, sok wyciśnięty z cytryny i mieszamy dokładnie miotełką lub miksujemy mikserem.
Krok 2 - Wielkanocna babka cytrynowa Ilony foto
3
Gdy składniki będą dobrze wymieszane przelewamy ciasto do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą lub mąką formy.
Krok 3 - Wielkanocna babka cytrynowa Ilony foto
4
Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Tak przygotowaną babkę po upieczeniu dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową.
Krok 4 - Wielkanocna babka cytrynowa Ilony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 11.04.2014 16:25
apetyczna babeczka
IKrakowianka 18.11.2013 16:59
super babka
Wafelek2601 08.11.2013 18:40
Idealna, w sam raz dla mnie
Jastinka 21.03.2013 13:02
świetny przepis
cukiereczek 08.08.2012 09:04
piękna
Iwusia 02.05.2012 23:18
prześliczna ta cytrynowa babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak