Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort cytrynowo śmietankowy

5.0
(55)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 szt
mąka pszenna 0,5 szklanka
mąka ziemniaczana 0,5 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
Masa śmietankowa
śmietana 30% 350 ml
śmietanfix 2 opakowania
cukier 4 łyzka
Masa cytrynowa:
mleko 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
cukier 3 łyżka
jajko 2 szt
sok z cytryny 2 szt
skórka z cytryny 2 szt
margaryna 250 g
do nasączania
woda 3 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
serek homogenizowany 2 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort cytrynowo śmietankowy

Kroki postępowania

1
Najpierw przygotowujemy biszkopt.

Do ubitych na pianę białek dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając.

Delikatnie łączymy z mąka przesianą z proszkiem do pieczenia oraz żółtkami.

Pieczemy około 30 minut w 220 stopniach.

Wystudzony przekrajamy na 3 części.
Krok 1 - Tort cytrynowo śmietankowy foto
2
W czasie pieczenia biszkoptu robimy budyń a następnie z niego masę cytrynową.

Pół szklanki mleka zagotowujemy i dolewamy do niej drugą połowę mleka wymieszaną dokładnie (aby nie było grudek) z mąką, jajkami i cukrem.

Cały czas mieszając zagotowujemy i czekamy aż zgęstnieje.

Do przestudzonego budyniu dolewamy sok z cytryny miksując na wysokich obrotach a następnie dodajemy margarynę ( w temperaturze jak reszta składników) i miksujemy dalej.

I tu niestety może zdarzyć się tak, że masa się zważy co niestety przytrafiło się także mi.

Jednak udało mi się ją uratować :)

W takiej sytuacji należy włożyć miskę z masą do garnka z zagotowaną wodą i miksować do czasu aż masa stanie się dobra. Proste i działa :)
Krok 2 - Tort cytrynowo śmietankowy foto
3
Przygotowujemy masę śmietankową.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej cukier i śmietanfix.

Dodajemy serki homogenizowane i miksujemy juz na mniejszych obrotach, do połączenia składników.

Każdą część biszkoptu nasączamy wodą z cytryną.

Na pierwszą część wykładamy masę cytrynową (zostawiamy 2-3 łyżki do ozdoby), na kolejną śmietankową.

Resztę masy śmietankowej rozsmarowujemy na górnym biszkopcie oraz bokach tortu.

Tort ozdabiamy według uznania.

Smacznego:)
Krok 3 - Tort cytrynowo śmietankowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 22.05.2017 19:23
fajny torcik
cookingangelika 10.02.2017 11:14
orzeźwiający torcik :)
martynkacytrynka 23.10.2016 18:39
Na następny weekend wypróbuję :)
smerfetka79 08.08.2016 23:51
ładnie się prezentuje.
Klausia 21.02.2016 20:45
Zamiast śmietanfixu wystarczy tylko dodać żelatynę?
Stenka 19.02.2016 20:05
smaczny torcik
Ania321 02.01.2016 01:33
Pyszny tort :)
msmariusz 15.12.2015 23:42
smacznie , poproszę
Klausia 18.10.2015 13:41
lubię taki
Futka 28.08.2015 08:27
Przepyszny torcik :)
agaK. 12.08.2015 18:13
Cytrynowy- super:)
Helena63 19.07.2015 14:03
bardzo dobry
pestka 21.06.2015 09:05
smaczny deser
Grazyna0211 06.05.2015 13:45
pyszny torcik
IZABELA29 12.12.2014 11:08
wyśmienity torcik
eewelina 30.11.2014 19:54
Zrobię synowi, bo uwielbia cytrynowe ciasta.
IZABELA29 20.11.2014 07:26
Chętnie wypróbuję przepis
Ada-Gaba 06.11.2014 21:34
ale pyszności
Ada-Gaba 26.10.2014 19:20
piękny torcik
jola91 26.10.2014 15:51
Poproszę kawałeczek, cudnie się prezentuje
ben-ka 21.10.2014 09:44
Znakomity ten torcik.
Ania96 04.10.2014 12:29
pyszny i orzeźwiający
ben-ka 18.09.2014 10:46
Bardzo apetyczny.
Ela15 14.09.2014 20:42
świetny torcik
erym 18.08.2014 14:47
kwasna cytrynka podkresla slodkosc deserow, przelamala smak, super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak