Tort cytrynowo śmietankowy

Tort cytrynowo śmietankowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajka

    4 szt
  • mąka pszenna

    0,5 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 szklanka
  • Masa śmietankowa

  • śmietana 30%

    350 ml
  • śmietanfix

    2 opakowania
  • cukier

    4 łyzka
  • Masa cytrynowa:

  • mleko

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    2 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżka
  • cukier

    3 łyżka
  • jajka

    2 szt
  • sok z cytryny

    2 szt
  • skórka z cytryny

    2 szt
  • margaryna

    250 g
  • do nasączania

  • woda

    3 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • serek homogenizowany

    2 (śmietankowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort cytrynowo śmietankowy
Najpierw przygotowujemy biszkopt.

Do ubitych na pianę białek dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając.

Delikatnie łączymy z mąka przesianą z proszkiem do pieczenia oraz żółtkami.

Pieczemy około 30 minut w 220 stopniach.

Wystudzony przekrajamy na 3 części.
Krok 2 - Tort cytrynowo śmietankowy
W czasie pieczenia biszkoptu robimy budyń a następnie z niego masę cytrynową.

Pół szklanki mleka zagotowujemy i dolewamy do niej drugą połowę mleka wymieszaną dokładnie (aby nie było grudek) z mąką, jajkami i cukrem.

Cały czas mieszając zagotowujemy i czekamy aż zgęstnieje.

Do przestudzonego budyniu dolewamy sok z cytryny miksując na wysokich obrotach a następnie dodajemy margarynę ( w temperaturze jak reszta składników) i miksujemy dalej.

I tu niestety może zdarzyć się tak, że masa się zważy co niestety przytrafiło się także mi.

Jednak udało mi się ją uratować :)

W takiej sytuacji należy włożyć miskę z masą do garnka z zagotowaną wodą i miksować do czasu aż masa stanie się dobra. Proste i działa :)
Krok 3 - Tort cytrynowo śmietankowy
Przygotowujemy masę śmietankową.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej cukier i śmietanfix.

Dodajemy serki homogenizowane i miksujemy juz na mniejszych obrotach, do połączenia składników.

Każdą część biszkoptu nasączamy wodą z cytryną.

Na pierwszą część wykładamy masę cytrynową (zostawiamy 2-3 łyżki do ozdoby), na kolejną śmietankową.

Resztę masy śmietankowej rozsmarowujemy na górnym biszkopcie oraz bokach tortu.

Tort ozdabiamy według uznania.

Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (58)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jagoda5913

22.05.2017 19:23
fajny torcik

cookingangelika

10.02.2017 11:14
orzeźwiający torcik :)

martynkacytrynka

23.10.2016 18:39
Na następny weekend wypróbuję :)

smerfetka79

08.08.2016 23:51
ładnie się prezentuje.

Klausia

21.02.2016 20:45
Zamiast śmietanfixu wystarczy tylko dodać żelatynę?

Stenka

19.02.2016 20:05
smaczny torcik

Ania321

02.01.2016 01:33
Pyszny tort :)

msmariusz

15.12.2015 23:42
smacznie , poproszę

Klausia

18.10.2015 13:41
lubię taki

Futka

28.08.2015 08:27
Przepyszny torcik :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat