Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto biszkoptowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 15 dkg
cukier 25 dkg
jajko 7 szt
masło 25 dkg
margaryna 12 dkg
skórka z pomarańczy lub limonki
cukier waniliowy 1/2 opakowania
pomarańcze lub mandarynki 1 puszka
galaretka pomarańczowa 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto biszkoptowe

Pięć jajek ubijamy z połową cukru na puszystą masę,mąkę przesiewamy dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy wlewamy ciasto i pieczemy na jasnozłoty kolor a następnie studzimy.Pozostałe jajka ubijamy na parze z cukrem waniliowym ,a masło i margarynę dobrze ucieramy.Do masy tłuszczowej w trakcie ucierania dodajemy stopniowo wystudzoną masę jajeczno-cukrową oraz startą skórkę pomarańczową.Cząstki pomarańczy odcedzamy z syropu.Ciasto smarujemy cienko warstwą kremu i w równych odstępach układamy cząstki pomarańczy.Z reszty kremu za pomacą tulejki wyciskamy wzorek i zalewamy tężejącą galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rutynka 30.04.2012 15:20
pyszne
max1980 25.04.2012 22:43
no i na pewno się uda
dorotka0000025 22.04.2012 15:19
swietne
fictor123 19.04.2012 16:26
swietne
kate.500 18.04.2012 07:09
uwielbiam
jolanta19 15.04.2012 21:26
mniam
[email protected] 15.04.2012 12:10
mniam zjadlabym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak