Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto budyniowo - krówkowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 3/4 szklanka
mąka ziemniaczana 3/4 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
budyń śmietankowy 3 opakowanie
mleko 5 szklanka
cukier 1/2 szklanka
margaryna 2 sztuk
dżem 1 słoik
masa krówkowa 0,5 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto budyniowo - krówkowe

Wykonanie:
Biszkopt:

1.Jaja ubić z cukrem (1 szklanka) na puszystą masę.
2.Mąki wymieszać z proszkiem. Mieszankę tą dosypywać do masy jajecznej cały czas ubijając.
3.Ciasto wylać na blachę o wymiarach 40 cm x 30 cm i piec w temperaturze 140 stopni przez 40 minut.

Krem:
1.Budynie rozrobić z mlekiem i 0,5 szkl. cukru i ugotować je. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie utrzeć margarynę. Cały czas ucierając dodawać do niej po łyżce zimnego budyniu.
2.Następnie przekroić na pół upieczony i wystudzony biszkopt. Posmarować cienko obydwie części dowolnym dżemem.
3.Na pierwszą część biszkoptu z dżemem wyłożyć ¾ kremu. Przykryć całość drugą częścią biszkoptu.
4.Na wierzch wyłożyć resztę kremu i polać masą krówkową.
5.Wstawić na 2 godziny do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 04.11.2012 20:50
palce lizać
Wiesława1 05.07.2012 14:01
pyszne
Margo1 04.06.2012 11:05
piękne
Margo1 04.06.2012 11:05
piękne
agam26 28.05.2012 08:52
Zapowiada się pysznie, muszę spróbować.
[email protected] 17.04.2012 13:25
pyszne
jolanta19 15.04.2012 21:28
super
czekoladka_m 14.04.2012 19:30
Bardzo lubię to ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak