Jabłka umyć, osączyć z wody, po czym obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Rodzynki sparzyć 1 szklanka wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Do pokrojonego miąższu jabłkowego wlać sok cytrynowy, dodać sparzone rodzynki, wsypać cynamon, 2 łyżki cukru pudru i całość dokładnie wymieszać. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z pozostałym cukrem pudrem i szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wbić jajko, wlać ciepła wodę i wyrobić ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z foli i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Połowę masła stopić w rondlu i wysmarować nim rozwałkowane ciasto z jednej strony, po czym przełożyć je na wilgotną ściereczkę. Nałożyć na nie wymieszane wcześniej składniki składniki z miąższem jabłkowym, po czym całość zawinąć i zabrać ściereczkę. Blachę do pieczenia wysmarować masłem, posypać bułka tartą i wyłożyć zawiniętym ciastem. Pozostałe masło, razem z gorzką czekoladą rozpuścić w rondlu, wymieszać i polać całe ciasto. Całość posypać tłuczonymi pistacjami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. i piec przez 40 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz.