Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku

4.0
(27)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe 1/2 kg
cebula biała 2
papryka czerwona 1
papryka żółta 1
papryczka chili 1
koncentrat pomidorowy
bulion wołowy
ziemniaki
jajko 2
śmietana gęsta
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka
Koperek suszony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku

Kroki postępowania

1
Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy w mące.
Krok 1 - Placek po węgiersku foto
2
Następnie wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz i smażymy.
Krok 2 - Placek po węgiersku foto
3
Wcześniej przygotowujemy bulion wołowy. Gdy bulion będzie się gotował wrzucamy do niego obsmażone mięsko.
Krok 3 - Placek po węgiersku foto
4
Cebule kroimy kostkę. Na tłuszczu po mięsie podsmażamy cebulkę i dodajemy do bulionu. Gotujemy razem całość pod przykryciem około godziny.
Krok 4 - Placek po węgiersku foto
5
Po upływie tego czasu dodajemy papryki pokrojone w paski.
Krok 5 - Placek po węgiersku foto
6
Można do wszystkiego dodać również papryki ostrej w proszku. Następnie dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, wszystko razem mieszamy i dusimy tez przez około godzinkę, aż mięso i papryki będą miękkie.
Krok 6 - Placek po węgiersku foto
7
W tym czasie przygotowujemy placki. Ziemniaki obieramy, następnie ścieramy je na tarce. Do ziemniaków dodajemy jajka, sól, pieprz i kilka łyżek mąki i wyrabiamy ciasto.
Krok 7 - Placek po węgiersku foto
8
Placki smażymy na wolnym ogniu na rozgrzanym tłuszczu, tak aby były chrupiące.
Krok 8 - Placek po węgiersku foto
9
Na placek układamy gulasz, następnie go zawijamy, robi kleks ze śmietany i posypujemy koperkiem.
Smacznego :)
Krok 9 - Placek po węgiersku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 03.07.2014 08:57
fajny pomysł
Pani Domu 18.06.2014 08:49
bardzo lubię
ben-ka 21.05.2014 18:58
Uwielbiam placki po węgiersku,zbójnicku czy jak by je nie zwać:)
Kate131 20.12.2012 08:43
pysznosci
Sroczka 11.07.2012 14:34
Pięknie przyrumieniony. Apetycznie wygląda.
romanrafal
romanrafal 24.06.2012 09:07
świetne rewelacja
IKrakowianka 01.06.2012 21:20
uwielbiam placek po węgiersku- mniamm
MAR3STA 29.05.2012 20:07
ekstra
Katarzyna59 30.04.2012 16:10
rewelacja
Katarzyna59 30.04.2012 16:09
rewelacja
Monika78 28.04.2012 16:55
a ja nie kazde placki lubie, ale po wegiersku owszem :)
ziutula
ziutula 21.04.2012 12:20
każde placki lubię a z sosem to chetnie zjem..
caralajna 17.04.2012 20:57
nie jadłam takich, ale zapowiadają się smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak