Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z rzeżuchy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 4 szkl.
rzeżucha 1 szkl.
ziemniaki 2 szt.
śmietana 22% 2 łyż.
masło 1 łyżecz.
czubryca zielona 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z rzeżuchy

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę zalać 1,5 szklanki wrzątku. Dodać masło, ugotować. Pod koniec gotowania wymieszać z rzeżuchą (2 łyżki rzeżuchy odłożyć do dekoracji).
Krok 1 - Zupa z rzeżuchy foto
2
Całość zmiksować, rozprowadzić bulionem. Zupę ponownie zagotować. Zaprawić śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz czubrycą zieloną.
Krok 2 - Zupa z rzeżuchy foto
3
Jajka włożyć do wrzątku, ugotować na twardo (około 9-10 minut). Wyjąć, przelać zimną wodą. Ostudzić, obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę. Gotową zupę rozlać do ogrzanych bulionówek. Wokół brzegu zupy wysypać wianuszek z posiekanego jajka, środek udekorować odłożoną rzeżuchą. Natychmiast podawać.
Krok 3 - Zupa z rzeżuchy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 15.12.2012 13:11
dla mnie zupełna nowość. Nigdy jeszcze nie widziałem tej roślinki tak wykorzystanej. Smaku zupy nie znam, ale sam zrobię i polecę ten przepis do spróbowania innym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak