Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka na zimę wekowane

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
cukier do smaku
cynamon Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka na zimę wekowane

Kroki postępowania

1
Jabłuszka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę wycinając gniazda nasienne i wkładamy do garnuszka.
Krok 1 - Jabłka na zimę wekowane foto
2
Na dno garnuszka wlewamy odrobinę wody, żeby jabłka się nie przypaliły. Prużymy na małym ogniu do czasu, aż jabłka się zaczną rozpadać. Doprawiamy do smaku - cukrem jeżeli jabłka trzeba dosłodzić i ewent. cynamonem lub imbirem.
Krok 2 - Jabłka na zimę wekowane foto
3
Przekładamy gorące jabłuszka do weków i stawiamy na nakrętce.
Krok 3 - Jabłka na zimę wekowane foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 01.04.2014 17:33
cenne zapasy domowe
Pietruszka 27.03.2014 21:35
dobre jabłuszka
Wafelek2601 23.02.2014 07:49
Warto mieć zapas takich jabłuszek
IlonaAlbertos 17.02.2014 20:56
Super jabłuszka.
barbara11561 14.02.2014 12:08
też mam zapas takich jabłuszek:)
Anna169Hosz 28.01.2014 11:01
Też robię, bardzo przydatne.
gosia56 15.01.2014 08:26
lubię takie jabłka ze słoika
Róża1 14.01.2014 22:45
świetny pomysł:-)
erym 04.01.2014 09:36
dobry pomysl, czesto brakuje mi jablek zima
Margo1 23.12.2013 23:48
moje ulubione
Ada-Gaba 09.12.2013 08:31
przydadza się do szarlotki i naleśników
romanrafal
romanrafal 08.11.2013 17:50
super jabłka
adelajda 19.10.2013 16:17
Do ciasta super :)
ankaryba 18.10.2013 13:55
zimą to prawdziwy skarb :-)
Motorek 17.09.2013 10:34
dobre na zimę
cooleczka 14.09.2013 18:37
świetne do naleśników
EmciaPichci 20.04.2013 05:36
trzeba będzie zrobić!
Zosia1 15.04.2013 12:30
smaczna jest taka jabłkowa baza,można ją dodać do wielu dań
Bernadeta1 13.04.2013 00:04
do naleśników uwielbiam
Kasia36 02.04.2013 21:05
fajny przepis na jabłuszka
kate.500 31.03.2013 21:44
pyszne te smaki cynamonu i imbiru
Grazyna0211 13.03.2013 11:36
bardzo przydatne do szarlotki,naleśników itp...
Łukasz15 30.01.2013 21:48
Świetny przepis
ElizaT 16.01.2013 14:35
czasami robię, ale nie zawsze wszystkie zostaną spożyte
Seba 16.01.2013 09:46
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak