Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z botwinki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kwaśna 400 ml
bulion 200 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny
botwinka 1 pęczek
ogórki kwaszone 2 sztuki
szczypiorek
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z botwinki

Śmietanę wymieszać z chłodnym bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na ok 2 godz. W międzyczasie przygotować botwinkę. Umyć ją, pokroić w drobną kosteczkę i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i soku z cytryny. Gotować do miękkości, po tym czasie zdjąć z ognia i ostudzić. Ogórki kwaszone pokroić w cieniutkie plasterki. Ugotowaną i ostudzoną botwinkę połączyć z wcześniej przygotowaną śmietaną, dodać ogórki, doprawić do smaku i odstawić do lodówki na ok 1,5 godz. Posypać szczypiorkiem i podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak