Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszny przekładaniec

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy
śmietana
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny przekładaniec

CIASTO:
2 szkl. mąki tortowej,
1/2 szkl. mąki pszennej,
5 żółtek,
2/3 szkl. cukru pudru,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
20dag margaryny.

Ze składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na pół godz. włożyć do zamrażalnika. Podzielić na 2 cżęści, rozwałkować. Każdą osobno piec 15 min w temp. 190st. Ostudzić. Uwaga! Ciasto jest bardzo kruche!!

ŚMIETANA:
1/2 l śmietany 30%,
1 1/2 łyżki żelatyny,
3 łyżki cukru pudru.

Kremówkę ubić z cukrem. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, wstawić do rondla z gorącą wodą i, mieszając, rozpuścić. Ostudzić i połączyć ze śmietaną. Masą przełożyć placki.

MASA ORZECHOWA:
gotowa masa o smaku orzechowym,
15 dag masła.

Masło utrzeć z masą orzechową. Wyłożyć na ciasto.

BEZA:
5 białek,
3/4 szkl. cukru,
10dag wiórków kokosowych.

Białka ubić z cukrem, dodać wiórki, wymieszać. Piec ok 25 min w temp. 160st. Ostudzić. Wyłożyć na masę orzechową. Polać polewą. Schładzać całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 27.10.2013 23:47
naprawdę pyszny ten przekładaniec
caralajna 17.08.2013 21:01
świetne ciacho
monika1968 14.04.2012 10:49
Super
dwa pokoje z kuchnią 13.04.2012 23:01
apetyczne
iziona 13.04.2012 20:22
Jak widzę Twoje słodkosci to skrętu kiszek dostaje :)
Katarzyna87 13.04.2012 20:06
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak