Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z kwaśnej kapusty

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kg
kiełbasa mazowiecka 2 sztuki
kości wieprzowe
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
majeranek
sól
pieprz
śliwki suszone
przecier pomidorowy
ketchup pikantny
boczek 30 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kwaśnej kapusty

Kroki postępowania

1
Kapustę szatkujemy. Jeśli jest mocno kwaśna to można przepłukać przed poszatkowaniem. Osobiście wolę kwaśny bigos, więc nigdy nie płuczę kapusty. Poszatkowaną kapustę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą do wysokości 3/4. Następnie wkładamy kości i dodajemy kilka liści laurowych oraz kilka kulek ziela angielskiego. Wrzucamy także odkrojoną od boczku skórę. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny.
Krok 1 - Bigos z kwaśnej kapusty foto
2
W tym czasie na patelni smażymy pokrojony w dużą kostkę boczek i pokrojone w kostkę kiełbasy mazowieckie.
Krok 2 - Bigos z kwaśnej kapusty foto
3
Przesmażone mięso dodajemy z całym tłuszczem do kapusty i mieszamy.
Krok 3 - Bigos z kwaśnej kapusty foto
4
Dodajemy także kilka suszonych śliwek. Gotujemy dalej na małym ogniu kilka godzin, co jakiś czas mieszając.
Krok 4 - Bigos z kwaśnej kapusty foto
5
Gdy kapusta zrobi się miękka a mięso samo odchodzi od kości wieprzowych można dodać przecier pomidorowy i ok. 2 łyżek ketchupu. Mieszamy i ponownie gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny. Oczywiście już teraz można by jeść, ale jak wiadomo bigos jest najsmaczniejszy jak gotuje się go ok. 2 dni.
Krok 5 - Bigos z kwaśnej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak