Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 sztuki
cukier 1 szklanka
margaryna 1 kostka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olejek cytrynowy 1 łyżeczka
barwniki spożywcze
margaryna do smarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
gorzka czekolada 1 tabliczka
mleko odrobina

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Kroki postępowania

1
Jajka wbijamy do wysokiej miski i dodajemy cukier. Miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, cały czas miksując.
Krok 1 - Babka cytrynowa foto
2
Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do ciasta. Dodajemy także olejek cytrynowy. Miksujemy. Foremkę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Krok 2 - Babka cytrynowa foto
3
Ciasto dzielimy na tyle części, ile kolorów barwników mamy. Do każdej części ciasta dodajemy odpowiedni barwnik i dokładnie mieszamy. Następnie wylewamy ciasta do foremki.
Krok 3 - Babka cytrynowa foto
4
Pieczemy przez ok. 50 minut w 180 st. C.
Krok 4 - Babka cytrynowa foto
5
Gotową babkę wyjmujemy z foremki i polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą rozpuszczoną z odrobiną mleka.
Krok 5 - Babka cytrynowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak