Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenne jaja z pokrzywowym farszem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2
pokrzywy 15 szt
Szczypiorek cienki 1 pęczek
szczypior gruby 1 pęczek
majonez 2 łyżeczki
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenne jaja z pokrzywowym farszem

Kroki postępowania

1
Nastawiamy jajka i gotujemy je na twardo (ok. 6minut), tym czasie wrzucamy młode pokrzywy na wrzącą wodę z dodatkiem łyżeczki soli i obgotowujemy je przez 2-3 minutki, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i odciskamy.
Krok 1 - Wiosenne jaja z pokrzywowym farszem foto
2
Ja używałam bardzo młodych i niewielkich pokrzyw
Krok 2 - Wiosenne jaja z pokrzywowym farszem foto
3
Cienki szczypiorek oraz pokrzywy bardzo drobno siekamy, duży szczypior natomiast kroimy w grubsze kawałki
Krok 3 - Wiosenne jaja z pokrzywowym farszem foto
4
Obrane jajka przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich żółtka, które dokładnie rozcieramy łyżką, następnie dodajemy majonez oraz pokrojoną zieleninkę, doprawiamy do smaku i mieszamy
Krok 4 - Wiosenne jaja z pokrzywowym farszem foto
5
Farsz nakładamy do białek, układamy na talerzu i dekorujemy zielonym szczypiorkiem.
Krok 5 - Wiosenne jaja z pokrzywowym farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.01.2013 14:22
widzę, że jesteś wielką fanką pokrzywy :) super pomysł :)
pacpaw 15.12.2012 12:59
lubię pokrzywę w kuchni ale takiego zastosowania jeszcze nie spotkałem. Bardzo mi się podoba
angelika14 27.07.2012 15:31
z pokrzywami jeszcze nie jadłam ale musi być pyszne
Paweł10 13.04.2012 13:53
nie wiedziałem, że można tak pokrzywy wykorzystać :)
anja3107 13.04.2012 13:18
z takim farszem jeszcze jajek nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak