Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

schab ze śliwka w galarecie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab 1 kg
śliwki suszone 30 dag
przyprawy do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 1
bulion 1
ziarenka smaku 1 łyżeczka
czosnek 4 ząbki
woda 2.5 l
olej

Przepis i sposób przygotowania na: schab ze śliwka w galarecie

Wzdłuż schabu, przez środek robimy szpikulcem otwór. Wkładamy do niego śliwki, boki schabu spinamy wykałaczką. Schab solimy, posypujemy pieprzem i przyprawami, polewamy olejem. Schab zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ok 1, 5 godz w temp 150 stopni.

Galareta:
w 2,5 l ciepłej wody rozpuszczamy ziarenka smaku i 1 kostkę rosołową, wodę zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwile gotujemy i odcedzamy przez ściereczkę.
Po odcedzeniu rozpuszczamy w tym 1 torebkę żelatyny, doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy aby galareta lekko stężała.

Schab kroimy w grube plastry, układamy na półmisku i polewamy galaretą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 20.04.2012 10:05
super schabik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak