Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik porzeczkowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1/2 kostki
cukier 1 szklanki
cukier waniliowy 1
jajko 6
mąka 10 dag
mąka ziemniaczana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4-5 łyżeczek
kremówka 1,5 szklanka
wino białe deserowe 1/2 szklanki
czerwona porzeczka 40 dag
czarna porzeczka 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: torcik porzeczkowy

Masło utrzeć z ½ szklanki cukru i 2 jajkami. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Piec ok. pół godzinki. porzeczkę opłukać. Żelatynę namoczyć i rozpuścić podgrzewając. Pozostałe żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym. Połączyć z winem i żelatyną. Kremówkę i białka z jajek ubić na sztywno i dodać do masy. Następnie wymieszać z porzeczkami. Powstały krem wysmarować na wystudzonym spodzie. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 20.05.2012 22:31
smakowicie się zapowiada
adam1f 09.12.2011 01:02
dobry
Goya 15.10.2011 13:43
super
dana2 30.07.2010 19:02
nie lubie porzeczki wiec z checią zamieniłabym ją na inne owoce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak