torcik porzeczkowy

torcik porzeczkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1/2 kostki
  • cukier

    1 szklanki
  • cukier waniliowy

    1
  • jajka

    6
  • mąka

    10 dag
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki
  • żelatyna

    4-5 łyżeczek
  • kremówka

    1,5 szklanka
  • wino białe deserowe

    1/2 szklanki
  • czerwona porzeczka

    40 dag
  • czarna porzeczka

    40 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z ½ szklanki cukru i 2 jajkami. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Piec ok. pół godzinki. porzeczkę opłukać. Żelatynę namoczyć i rozpuścić podgrzewając. Pozostałe żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym. Połączyć z winem i żelatyną. Kremówkę i białka z jajek ubić na sztywno i dodać do masy. Następnie wymieszać z porzeczkami. Powstały krem wysmarować na wystudzonym spodzie. Schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwusia

20.05.2012 22:31
smakowicie się zapowiada

adam1f

09.12.2011 01:02
dobry

Goya

15.10.2011 13:43
super

dana2

30.07.2010 19:02
nie lubie porzeczki wiec z checią zamieniłabym ją na inne owoce

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat